3 trender från Bussworld 2019

Först och främst är det värt att nämna att Busworld 2019 hade besöksrekord, riktigt kul att se att den här typen av mässor lockar besökare!

Några saker som vi kunde identifiera som utstickande detta året kan du läsa om i texten nedan…Backspegel buss

1. Har vi sett döden för traditionella backspeglar?

Det var svårt att missa leverantörernas fokus på kamerabackspeglar. Vi såg flera olika leverantörer som gladligen visade upp bussar utan de traditionella backspeglarna och nu kanske du undrar varför?
Enligt några av de leverantörerna vi pratade med så kan en buss som kör i 100 km/h utan backspeglar minska bränsleförbrukningen med upp till 4%.

Detta på grund av minskad vindmotstånd. De nya kamera speglarna minskar möjligen också kostnaderna för skador då de inte sticker ut nämnvärt från karossen.

Tribus elbuss 2. En mässa fylld med förnybara bränslen och självkörande fordon

Kanske inte en nyhet då det är ämnen det pratats mycket om dom senaste året men det är kul att äntligen få se lite riktiga exempel på bussar i dessa utföranden.

Aldrig har det varit så mycket elbussar på ett och samma ställe, små självkörande bussar fanns det också gott om.

(I  vår kunskapsbank har vi skrivit både om självkörande fordon och vätgasbussar, perfekt om du vill veta hur långt Sverige har kommit i utvecklingen.)

3. Bussar fyllda med värme

En ganska härlig trend var att se hur man börjat arbeta med värmande komfort, mer exakt smart värme i bussarna.

Det fanns flera exempel på bussar som hade installerat värme i sina ledstänger vilket antagligen är ganska skönt en kall vinterdag. Det fanns även bussmodeller som hade säten med sensorer som aktiverar stolvärme så fort någon sätter sig i sätet.Vi vill passa på att tacka alla trevliga kunder som vi träffade på mässan, det är alltid lika roligt att få träffa er!

På bild ser ni Simon tillsammans med Piotr från vår Polska leverantör Automet.

Nu laddar vi batterierna inför persontrafikmässan som går av stapeln i Göteborg hösten 2020.

Se allt i kunskapsbanken