Självkörande fordon - Del 2

Oavsett vad man tycker om ny teknik så kan vi nog vara överens om att det finns många fördelar med självkörande fordon. Frågan är om det finns några nackdelar och vilka  konsekvenser de kan få?

(Vi rekommenderar att du först läser del 1 av självkörande fordon innan du läser vidare)

snö-självkörande fordon-dåligt väder

Vilka nackdelar finns det med självkörande fordon?

Tuffa väderförhållanden

De flesta sensorer och kameror på självkörande fordon är dåligt utrustade för plötsliga väderomställningar som tungt snöfall eller regnoväder.

Tekniska problem

Även om utvecklarna arbetar för fullt med att lösa alla de avvikelser som kan dyka upp i trafiken så kommer det dröja ett tag innan tekniken blir helt felfri.trasigt fordon

Vem tar beslut om liv och död?

När en AI robot ska ta beslut i trafiken skapas etiska dilemman.

Vid en undersökning som utfördes av forskare på Harvard University och MIT simulerade man en bilkrasch via ett online spel där personer från över 200 länder deltog.

Deltagarna fick sedan svara på vem de hade prioriterat i en sådan situation tex. Om bilen skulle döda fotgängaren eller bilens passagerare.

Undersökningen visade att det fanns stora skillnader i hur deltagarna svarade beroende på vilken del av världen de kom ifrån,

Vissa tyckte att kvinnor skulle prioriteras över män medans andra tyckte att äldre personer borde prioriteras över unga och tvärtom.

Sammanfattat

Oavsett om man globalt hade kunnat enas om en etisk standard så hade ett fordon med avancerad AI teknik fortfarande haft samma svårigheter som en människa att ta moraliska beslut i en olyckssituation.

Som du säkert har förstått efter att läst igenom den här texten så kommer du inte behöva vänta till 2030 för att självkörande fordon ska vara en del av din vardag då det rullas ut fordon på vägarna runt om i världen redan nästa år.

För att helt förarlösa fordon ska bli standard behöver vi ha utvecklat en självständig artificiell intelligens med samma kapacitet som hos oss människor.

Det finns stora brister med självkörande fordon idag, men hur lång tid det kommer ta innan du åker säkrare utan förare?

När det är lika vanligt att möta fordon med som utan förare, beställer du en självkörande buss till jobbet då?

Är du intresserad av hur framtidens fordon kommer se ut så borde du spana in denna länk från CES-mässan som beskrivs som årets största teknik händelse.

Se allt i kunskapsbanken